Anne L PBS
Home Page Aktuální PBS Sdílení PBS



Popis zkušenosti:

Během raftingu se na divoké vodě náš raft převrhl a dostal se do peřejí. Neměla jsem na sobě vestu. Zpočátku jsem panikařila, věděla jsem, že zemřu, protože jsem se nemohla z té situace dostat.

Jakmile jsem přijala myšlenku, že zemřu, čas se zastavil. Byla jsem v naprosté tmě obklopena láskou. Poprvé v životě jsem byla v naprostém klidu a bez úzkostí. Pochopila jsem, že všechno je mi JEDNO. Pak jsem uviděla přehled svého života. Na konci přehledu jsem uslyšela hlas, který říká: „Vyber si.“ V tom okamžiku jsem pochopila, že mohu zůstat v naprostém míru, nebo bych se mohla rozhodnout vrátit. Moje první myšlenka byla: "Toto místo je opravdu pěkné, nejsem si vůbec jistá, že se chci vrátit." Ale pak jsem si uvědomila, že má přítomnost na Zemi je velmi důležitá a rozhodla se vrátit. Rozdíl byl jen v tom, že bych byla stejně znovuzrozena a musela se znovu učit, jak chodit, mluvit a přemýšlet. To by bylo těžké. Pochopila jsem to a rozhodla se vrátit do svého existujícího těla.

Najednou jsem byla zpátky pod vodou a v bolestech přemýšlela: "Za jak dlouho se z toho dostanu?" Hlas se vrátil a řekl mi: "Přestaň bojovat s vodou. Ve svalech máš už velmi málo kyslíku. Relaxuj, poddej se vodě a za minutku se budeš moci dostat ven." Tak jsem poslechla, co mi říkal hlas, a stalo se. Nevím, kolik času uběhlo, ale najednou se mi noha o něco otřela a ten hlas řekl: "TEĎ!" Zatlačila jsem, co nejvíce jsem mohla, a ocitla se na vzduchu. Nadechla jsem se tak mocně, až se mi chtělo zvracet. Lidé pobíhali po březích a křičeli: "Tam je!" Muž v kajaku ke mně připádloval a vzal mě na břeh.

Nemluvila jsem o tom, co se mi stalo, mnoho let, protože jsem nevěděla, jak mám tu zkušenost vyjádřit slovy. Bála jsem se, že si lidé budou myslet, že jsem blázen. Ta zkušenost mě naučila, že jedinou věcí, na které opravdu záleží, je láska. Nejlépe můžeme ukázat svou lásku ostatním tak, že jim nějak pomůžeme a také prostřednictvím našich činů. Nebojím se smrti, ale občas jsem cítila v duši smutek. Myšlenka, že jsme od našeho tvůrce odděleni, je bolestivá a těžká.

Základní informace:

Pohlaví: Žena

PBS se stalo: 1996

Prvky PBS:

V jaké době jste byli během zážitku na nejvyšší úrovni vědomí a bdělosti? Nevím. Celý zážitek byl mnohem reálnější než každodenní realita. Tato realita se zdá méně živá než ta druhá, kterou jsem prožila. Je to, jako bychom v našich tělech byli odříznuti od detailů našeho skutečného já.