Foaia Presei

 

Despre NDERF/ADCRF/OBERF
Staff Emails

NDERF(Near Death Experience Research Foundation)          
(Fundatia de Cercetari al Limitei dintre Viata si Moarte) www.nderf.org

ADCRF (After Death Communication Research Foundation)   
(Fundatia de Cercetari al Comunicarilor dupa Moarte) www.adcrf.org

OBERF (Out of Body Experience Research Foundation)    
(Fundatia de Cercetari al Experientei din Afara Trupului)
www.oberf.org

NDERF este devotata studiului NDE (Limita dintre Viata si Moarte) si ofera sprijin celor ce au trairi NDE si alte trairi inrudite.  ADCRF este devotata studiului comunicarilor de dupa moarte si ofera sprijin celor ce au trairi in acest domeniu (ADC), sau ofera un mesaj de speranta celor ce sufera datorita pierderii unei persoane indragite.  OBERF este devotata studiului spectrului de evenimente spirituale care nu fac parte din categoria NDE sau ADC.  Acestea includ trairi asemanatoare cu NDE, experientele celor ce se afla in afara trupului, si evenimente ce ne transforma din punct de vedere spiritual.

Nici una din Websites nu sint folosite pentru a vinde ceva, si nu se solicita donatii.  Unul din motive este ca aceste website sint o munca de iubire. Sintem aici pentru ca vrem sa raspindim mesajul de constienta continua pe acest  pamint. Celalalt motiv este ca cercetarile in domeniul constientei sint mai credibile cind nu exista interse comerciale la mijloc.

Fapte specifice despre NDERF
(Near Death Experience Research Foundation, Experienta de Limita dintre Viata si Moarte www.nderf.org)

NDERF este devotata studiului NDE (Limita dintre Viata si Moarte) si ofera sprijin celor ce au trairi NDE si experiente inrudite. NDERF nu are nimic de vinzare si nu solicita donatii.

Site-ul NDERF este cel mai cautat loc cind se cauta termenul �Limita dintre Viata si Moarte� prin intermediul motoarelor de cautare de pe Internet iar site-ul este citit de peste 60,000 cititori pe luna. Site-ul NDERF are 11 lucrari de studiu asupra NDE.  Mai recent, un proiect major al NDERF este sa traduca materiale despre NDE si trairi asemanatoare in diferite limbi straine.  La ora actuala literatura despre NDE si trairi asemanatoare este tradusa in 22 de limbi straine. Cititori din peste 70 de tari intra pe site-ul nostru in fiecare luna.

Dr. Jeff, M.D. este creatorul si fondatorul website-lor DERF/ADCRF/OBERF.  Dr. Long este medic iar specialitatea lui este in oncologie (utilizarea radiatiei in tratarea cancerului).  La ora actuala Dr. Long lucreaza  in orasul Tacoma din statul Washington. 

Jeff  a pus bazele  unuia dintre cele mai mari si respectate locatii de pe Internet  ce se ocupa de  Experienta la Limita  dintre Viata si Moarte(NDE-Near Death Experience) si se afla la:  
www.nderf.org.  Aceasta locatie are peste 200 de texte explicative despre acest subiect.  Experientele asociate cu  NDM au dus la crearea altor doua locatii inrudite:  Comunicari de Dincolo de Moarte (ADC After Death Communication, www.adcrf.org) si Experienta in Afara Trupului (OBE-Out of Body Experienc www.oberf.org).  Aceste doua locatii contin respectiv 200 si 150 de texte explicative.

Jeff este membru al Comitetului  Asociatiei Internationale de Studii in Experienta  la Limita dintre Viata si Moarte (IANDS - International Association for Near-Death Studies).  Jeff  a fost Presedintele  Comitetului de Cercetari al  IANDS.  Jeff a dat nenumarate interviuri despre NDE (Experienta la Limita dintre Viata si Moarte) in emisiuni de radio si telviziune, cel mai recent fiind cel dat lui Peter Jennings de la Stiri Internationale.  El a fost vazut  intr-un documentar numit �Ten Biggest Mysteries� (Zece din cele mai Mari Mistere) filmat de canalul de educatie, The Learning Channel, in care NDE a fost considerat misterul numarul unu.  Mai recent, Jeff a fost filmat intr-unul din episoadele din �Ascending with Angels,� (Inaltindu-ne cu Ingerii) cu Bob Turner.  El a aparut de asemenea pe Canalul de Stiri  �Fox Television News�.

Jody Long
face parte si ea din studiul despre NDERF/ADCRF/OBERF.  Jody este avocat civil si lucreaza de asemenea ca anchetator si scriitor pe locatiile de web de mai sus si alte proiecte similare.  Jody a imbunatatit site-urile de mai sus in Martie 2002 si este la ora actuala seful web-ului : NDERF, ADCRF and OBERF. Dedicatia lui Jody este  evidenta in amploarea pe care au luat-o aceste websites si in proeminenta de care se bucura ele la ora actuala.  Locatia de Web, OBERF (Experienta in Afara Trupului) a fost readusa la viata si este acum foarte populara printre cei ce vor sa impartaseasca sau sa asculte despre aceste evenimente.  Locatia de Web, NDERF (Experienta la Limita dintre Viata si Moart) este foarte pasionanta pentru ca a deschis drumuri pe scena globala. Astfel, constienta poate fi studiata la un nivel global.  Jody face parte dintr-un program de radio ce se intituleaza �intrebati pe avocat�.  De asemenea, ea a facut parte din Comitetul Executiv al �Friends of IANDS � (Prieteni ai Asociatiei  Internationale ai Experientei de Limita dintre Viata si Moarte). De-a cursul a zeci de ani ea a participat in cercetari paranormale si a acumulat numeroase cunostiinte in acest domeniu.  In plus, ea personal a avut trairi OBE (Experiente in afara Trupului) si a avut citeva trairi paranormale. 

 

Experienta de Limita dintre Viata si Moarte - Vedere generala -

           Desi majoritatea persoanelor care au fost la un pas de moarte spun ca nu-si mai aduc aminte de nimic, aproximativ 18% relateaza mai tirziu ca �s-a intimplat ceva�. Acel �ceva� este adesea o traire a limitei dintre Viata si Moarte (NDE).  Aceste trairi sint relativ obisnuite.  Intr-un recensamint din 1993 a reiesit ca intre 12 si 15 milioane de americani au avut personal astfel de trairi NDE.  Pina la data de 2001, in Statele Unite aproape  600 de adulti pe zi au o traire NDE.

    Exista o oarecare neintelegere cu privire la definitia Experientei de Limita dintre Viata si Moarte.  Cercetatorii nu au ajuns la un consens in cum a defini NDE.  Una din definitii a fost data intr-o scrisoare trimisa lucratorilor in medicina de catre IANDS (Asociatia Internationala despre Studiul asupra Experientei de Limitei dintre Viata si Moarte): �O experienta lucida asociata cu o constienta care este capabila sa perceapa independent de corpul fizic, in cadrul unei urgente medicale sau alte activitati ce pune viata in pericol�.  Definitia pe care am folosit-o este similara: "O experienta lucida asociata cu o constienta care este capabila de o  perceaptie independenta de  corpul fizic, care are loc in momentul unei amenintari reale sau iminente cu moartea�.  Atit adultii cit si copiii au astfel de trairi. Ele au fost relatate inca de pe vremea lui Plato, si in multe alte popare de pe intreg pamintul.

   
Un lucru important este ca nu este necesar sa mori (prin oprirea respiratiei sau/si a functiei creierului)  ca sa ai o traire de NDE.  Experiente identice cu NDE si asociate cu moartea clinica au fost relatate intr-o serie de intimplari in care nu era nici o amenintare la viata.  Exemple de asemenea intimplari pot include: mici accidente rutiere, accidente pe munti, si de nastere. Experientele asemanatoare cu NDE sint destul de obisnuite in pacientii cu boli mortale si vorbim despre ele spre exemplu ca �viziuni pe patul de moarte� sau  �apropierea sfirsitului vietii�.  NDEs reprezinta numai o parte din spectrul de experiente omenesti in domeniul spiritual.  Este posibil ca o experienta sa aiba o significatie puternica pentru un individ fara ca ea sa intruneasca definitia stricta de NDE. Pe aceste  experiente  le putem numi �experiente asemanitoare NDE�.

    Ceea ce este clar este faptul ca NDE nu este o halucinatie sau o dereglare mintala sau psihologica.  Este o experienta absolut reala.  Aproape toate persoanele pe care le-am intilnit simt ca experienta lor a fost reala, plina de semnificatii si intelesuri pentru viata personala.  Cind s-a pus intrebarea daca experienta NDE a fost in vreun fel asemanatoare unui vis toti au raspuns Nu.  Experientele de NDE  au fost documentate detailat in diferite lucrari medicale.  Schepticii nu au resit nici pina acum sa gaseasca o explicatie biologica sau psihologica care sa aiba merit.  Aceasta nereusita arata cit de numeroase sint alternativele ne-acceptablile in domeniul NDE.

       Nivelul de constienta din perioada trairii a fost intotdeauna descris ca alert  si ca sa folosim cuvintele unei persoane ce a avut o traire NDE  �cu mult mai constient  decit este posibil pentru o fiinta umana�.   Aceste experiente par a fi cu totul deosebite de cele pe care le avem in viata de toate zilele.  Cind aceste persoane au fost intrebate �Dupa ce ati avut aceasta traire, ati mai avut alte evenimente in viata sau ati luat cumva medicamente sau substante care au produs o traire similara cu cea originala?�, 81% din ei au raspuns Nu.    

Sintem profund miscati atit de experientele similare de NDE cit si de cele ce nu se aseamana cu experienta tipica.   In timp ce unele experiente sint amanuntite si sint de lunga durata, altele sint mai scurte si nu atit de �dramatice�.  Avem totala incredere ca Toate experientele NDE sint la fel de importante si au la fel de adinca simnificatie in straduinta noastra de a le afla sensul.

Nu exista doua experiente la fel, dar intr-un grup de experiente se poate observa o serie de lucruri asemanatoare. Studiul nostrum se bazeaza pe 315 experiente de NDE care ne-au fost impartasite prin site-ul nostru. Experientele NDE descriu una sau mai multe din urmatoarele (nu in ordine):
 
1.     Dificultatea in explicarea fenomenului de NDE.
    Adeseori limbajul obisnuit nu este indeajuns pentru a descrie aceste experiente extraordinare (67% din voturi).

2.     Insotirea de un eveniment amenintator.
    Amenintarea poate fi reala sau imaginara, fizica si/sau psihologica.

3.     Despartirea constientei de trup.
    Impresia ca vezi de jur imprejur dintr-o alta perspective decit prin intermediul corpului fizic. Unii isi vad corpul fizic, si adeseori efortul frantic depus de altii pentru a-i reda viata.  In general ei pot auzi ce se vorbeste in acest timp si adeseori este jenant pentru personalul medical care participa in efortul mentionat. Cei ce se afla in afara trupului nu pot comunica cu nimeni si nu pot actiona asupra nici unui obiect. Adesea ei au o senzatie de calm perfect si aproape niciodata  de neplacere.

4.     Capacitatea de a vedea si a auzi cu de-amanintul lucruri (care se petrec aproape sau la distanta de trup) pe toata durata starii de inconstienta.
    Aceste detalii (care pot include declararea persoanei ca decedata) sint adesea confirmate ulterior de cei din jur care sint uimiti si nu inteleg cum persoana in cauza a putut sa ia cunostinta de aceste lucruri pe cind erau in stare de inconstienta.   In studiul nostrum, persoanele cu experienta de NDE au fost intrebate �Ati auzit sau vazut ceva cu privire la persoane sau evenimente ce au fost confirmate mai tirziu?
�  37% au raspuns afirmativ.

5.    Experimenteaza emotii de o mare intensitate.
    Aceste emotii pot include extaz, frica, pace si calm. Cele mai multe experiente NDE sint insotite de stari placute, dar aproximativ 18% sint insotite de teama, judecata, singuratate, etc. Trebuie sa mentionam ca schimbarile pozitive de viata sint de obicei insotite de experiente infricosetoare, care includ o absenta aproape completa a oricarei frici de moarte.  Schimbarile pozitive de viata sint atit de importante, incit cei cu experientele cele mai infricosetoare de NDE spun mai tirziu ca sint recunoscatori  pentru trairea avuta.

6.    Auzul de sunete distincte. 
    Cei ce au trairi NDE declara uneori ca aud numeroase sunete sau zgomote ciudate.  Ele pot fi descries ca placute, musicale, biziit sau sunete de clopotei. Adesea muzica descrisa este de o frumusete ce nu poate fi descrisa in termeni pamintesti.

7.    Trecerea printr-un tunel intunecos. 
    Tunelul este adesea descris in termeni de infatisare si marime. Pina acum nu am auzit de vreo persoana care sa fi avut vreo senzatie de claustrofobie.  Miscarea din interiorul tunelului poate fi descrisa ca fiind relativ inceata sau extrem de repede.  Uneori alte fiinte  le insotesc dar de cele mai multe ori sint singure in tunel. O lumina puternica se vede de obicei la celalalt capat al tunelului si pare a fi destinatia calatoriei prin tunel. Experienta de tunel este impartasita de 54% din cei ce au participat in acest studiu.

8.    Intilnirea cu o lumina puternica.

    Lumina poate fi fara o forma distincta sau este adesea perceputa ca o fiinta, fie o fiinta spirituala sau o persoana decedata indragita.  De obicei exista un puternic sentiment de iubire, bucurie, sau pace asociata cu aceasta intilnire. Lumina se poate vedea la distanta sau poate fi patrunsa in timpul trairii. O lumina a fost vazuta de 69% din participanti.

9.    Intilnirea cu altii.
    Se poate ca experienta sa includa intilniri cu alte fiinte spirituale sau cu persoane decedate indragite.  Uneori ele includ intilniri cu animale ce au murit inainte sau cu alte animale (de cele mai multe ori pasari sau fluturi).  Experienta cu acestia este de obicei plina de bucurie si iubire. Alte fiinte sau animale au fost vazute de circa 74% dintre participanti.

10.    Recapitularea vietii.
    Citeodata, acestor persoane li se arata viata de pina atunci intr-o vedere panoramica care se desfasoara cu repeziciune.  Aceasta recapitulare poate contine fie momente mai importante din viata sau  poate fi prezentata in mare detaliu aratind in ce fel faptele lor i-au afectat pe ceilalti.  Uneori ei pot vedea si simtii rezultatul faptelor lor din perspective celui afectat, si chiar sa simta ceea ce altii au simtit. Altii au primit o informatie necunoscuta pina atunci despre viata lor, cum ar fi adoptia, parinti necunoscuti, frati decedati. Recapitularea vietii a fost traita de 35% dintre participanti.

11.    Vad sau viziteaza locuri minunate.
    Unii viziteaza orase minunate, biblioteci, gradini, scene pastorale si felurite ape stralucitoare.

12.   Simtamintul de cunoastere in intregime a ordinei si scopului universului.
    Unii au experienta ca inteleg cu desavirsire universul sau scopul si semnificatia vietii.  Multi spun ca li s-a aratat cunostinte mari dar nu le-au putut aduce cu ei. Altii retin informatia ce li s-a aratat. Cind descriu ordinea sau scopul universului,  intr-un numar coplesitor se foloseste cuvintul �iubire�.  Simtamintul unei cunoastri deosebite, a unui scop si/sau semnificatii universale au fost traite de 62% de participanti.

13.    Ajungerea la o limita.
    Limita poate fi o poarta, stinca, gard, apa sau alta bariera pe care se intelege ca daca se va trece, intoarcerea in corpul fizic nu va mai fi posibila.  O asemenea limita a fost traita de 44% de participanti.

14.    Cunoastere a evenimente din viitor.
    Unii au trairea de �a fi adusi cu mare viteza in viitor� unde sint martori al unor evenimente din viitor.  Asemenea viziuni pot fi despre viata personala sau pot fi de un ordin global.  Aceste viziuni globale sint adesea de natura apocaliptica.  �Profetii� prin aceasta traire de NDE  au dus la discutii si dezbateri considerabile. Impresia noastra este ca aceste profetii nu sint de neinlaturat, inevitabile si se pot schimba datorita alegerilor ce le facem.  Site-ul  IANDS (
www.iands.org)  contine o sectie unde sint afisate profetiile asociate cu trairea NDE, care se pot studia in viitor.  Cunoasterea unor evenimente din viitor a fost traita de 44% de participanti.

15.   Hotarirea de a se reintoarce.
    Decizia de a se reintoarce in trupul fizic este de buna voie sau nu, voluntara sau involuntara. Daca este voluntara, hotaritrea de a se reintoarce se face dupa un dialog cu fiintele spirituale si de obicei se face din cauza unor lucruri care nu au fost inca invatate in viata de pina atunci sau alte responsabilitati.  Insa oricum s-a facut aceasta hotarire, reintoarcerea la viata normala este insotita de un sentiment de pierdere, tristete, depresie si neliniste.  Cam 62% de participanti au fost implicati in hotarirea de a se reintoarce. 

16.    Reintoarcerea la trup.
    Adeseori (dar nu intotdeauna) vor simti din nou durerea ce au avut-o in timpul evenimentului ce i-au amenintat viata.

17.    Talente deosebite.
    Unele persoane declara ca dupa un NDE au observat niste capabilitati psihice sau paranormale deosebite. De obicei ele sint descrise ca o marire a capacitatilor intuitive. Un alt fenomen comun este �sensibilitatea la electricitate� cum ar fi oprirea ceasului sau stingerea diferitelor obiecte electrice. Pina acum nu s-a facut nici un studiu  amanuntit al acestui fenomen.   Cind am intrebat aceste persoane �Ati avut vreo capabilitate psihica sau paranormala deosebita in urma trairii NDE pe care nu a-ti avut-o inainte?,
� 54% au raspuns da.

18.    Schimbari in atitudine sau credinta.
     O traire NDE este de obicei urmata de o credinta in Dumnezeu,  incetare a fricii de moarte si o mai calda relatie cu altii.  Pur si simplu toate aceste persoane nu mai au frica mortii.  Unii stabilesc relatii si mai strinse cu semenii lor.  Altii, datorita schimbarii in atitudini si credinta se gasesc in conflict cu cei dragi,  familie si prieteni cu care inante avusesera o relatie buna.  Schimbari in atitudine si credinta au fost raportate de 91% din participanti.

Lista de intrebari care sint recomandate pentru a obtine un interviu reusit

Lista de mai jos contine un numar de intrebari adecvate pentru NDE. Acestea sint numai sugestii, si va rugam sa intrebati tot ceea ce credeti de cuviinta (in orice ordine dorita).  Dupa lista de intrebari veti vedea o serie de carti sau articole care contin informatii despre NDE si o prezentare generala a studiilor noastre despre Experienta de Limita dintre Viata si Moarte  (www.nderf.org).

1.  Ce este o experienta de Limita dintre Viata si Moarte (NDE)?

2.  Ce se intimpla in decursul unei asemenea experiente?

3.  Cit de obisnuita este o astfel de experienta?

4.  Ce dovezi stiintifice avem despre ceea ce cauzeaza o asemenea experienta?

            Care sint argumentele cele mai tari ale schepticilor cu privire la o asemenea traire?

            Care este cea mai buna concluzie in privinta cauzei ce produc astfel de experiente?

5.  Care sint  cercetarile cele mai recente cu privire la astfel de trairi si ce aiti aflat despre ele?

1. Vise, Experiente de Limita dintre Viata si Moarte, si Realitate de Jody 3/27/03. Lucarea este un compendiu  de informatii si studii de vise combinate cu un studiu retrospectiv al experientelor de Limita dintre Viata si Moarte  unde s-a pus intrebarea  "a fost experienta dvs. asemanatoare viselor?"  Aceasta lucare prezinta o vedere generala a constientei de zi cu zi si stari si a constientei modificate (extra sensibile) si cum arata ele in ceea ce priveste memoria, amintirea, si povestirea experientelor.   Apoi s-a comparat si s-a contrastat trairile NDE cu visele, toate acestea pe fondul  realitatatii.  

2.  Un studiu profund in Experienta de Limita dintre Viata si Moarte in cazul innecarilor de Jody 3/2/03.  Acesta este un studiu retrospectiv al personaelor ce au avut o traire in timpul procesului de innecare. Intrebarea principala a fost daca cauza mortii apropiate a afectat in vreun fel astfel de trairi.  S-au facut comparatii intre victime cu atac cardiac si victime de inec si acestea s-au comparat mai apoi cu persoane ce au avut experiente NDE. Deoarece aproximativ 70% din innecati a fost copii, virsta a fost luata in consideratie. Informatiile arata ca exista o deosebire a trairii NDE in ceea ce priveste genul de moarte apropiata.  

3.  Parteneri de suflet 2003 Volumul  5 de Jody 2/13/03
Acesta reprezinta punctul culminant din analiza descoperirilor ce au fost descrise in Volumul 4 cu privire la constienta, fiinte, relatii, sentimente, scop universal, credinte schimbate si revizuirea vietii.

 
4.  Recapitularea Vietii,  Credinte Schimbate, Ordinea si Sensul Universal, si Experienta de Limita dintre Viata si Moarte, Part 4 Parteneri de Suflet de Jody 2/13/03 
Acest studiu este o vedere retrospectiva a 319 de cazuri in care se dau raspunsuri la intrebari despre trairi ale Limitei dintre Viata si Moarte, recapitularea vietii, schimbarea credintei, si ordinea si scopul universal.  Din testul de �patrat chi�, toti acesti factori sint  legati unii de altii si au un sens mai clar cind sint studiati in grup.  Aceasta lucrare prezinta rolul recapitularii vietii in intelegerea scopului universal si a schimbarilor ce au urmat trairilor respective. 


5.  Experimentarea diferitelor sentimente la Limita dintre Viata si Moarte  Volumul  3 Parteneri de Suflet de Jody 2/5/03  Acest studiu este o vedere retrospective a 318 de cazuri in care se dau raspunsuri la intrebari despre sentimentele ce au fost traite in timpul si dupa experienta de Limita intre Viata si Moarte si despre relatiile cu ceilalti in urma acestei trairi. Sentimentele sint un numitor comun intre realitatea fizica si ceea ce a fost simtit in lumea de dincolo.  Cele mai insemnate emotii din timpul trairii sint pace, iubire, si fericire. Insa, cel mai important sentiment dupa re-intoarcerea in corpul fizic este deruta. Aceasta lucrare analizeaza rolul sentimentelor in perioada acestor trairi si perioada ce urmeaza ei si de asemenea rolul pe care sentimentele le joaca in viata de toate zilele. 

 6.  Vindecari si calitati Parnormale: Rezultate sondajului intre persoane cu trairi NDE si persoane normale, de Jody 12/23/02  Mai intii de toate vreau sa multumesc tuturor ce au participat in acest ENORM studiu. Am avut 124 de persoane cu trairi NDE si 75 de persoane obisnuite care au participat in acest sondaj. Fara ajutorul dvs. nu am fi avut asa resultate surprinzatoare de raportat!  Intrebarile cu referire la vindecari s-au referit la semnificatia vindecarii, daca cei ce au participat au avut capacitatea de vindecare ori le-au avut dupa aceasta traire sau alte experiente paranormale.  Ei au fost intrebati de asemenea daca au vindecat pe cineva si daca da sad ea exemple.  Studii din trecut sint revizuite. Tensiunea dintre medicina obisnuita si vindecari alternative este de asemenea examinata.  Concluzia principala este ca vindecarea si evidenta vindecarii alternative depind de felul cum persoana respectiva priveste aceasta �vindecare�.  De cele mai multe ori felul in care o persoana priveste vindecarea face parte mai degraba dintr-un sistem de credinta decit  dintr-o cunoastere a corpului fizic.   

7.  Experienta de Limita dintre Viata si Moarte, Religie si Spiritualitatey, de Jody 12/11/02  Unul dintre ultimele frontiere  de studiu abordeaza spiritualitatea si trairea NDE. Cu toate acestea, este o problema delicata datorita naturii ei religioase.  Ceea ce acest studiu incearca sa faca este sa analizeze obiectiv informatiile scrise pe web de persoanele ce au avut astfel de trairi si sa le clasifice raspunsurile. Analiza intrebarilor include preferintele religioase dinainte si dupa trairea respectiva, si felul in care s-a schimbat credinta. S-au gasit rezultate surprinzatoare in ceea ce priveste intelegerea scopului si ordinei universale datorita astfel de trairi.

8.  Parteneri de Suflet si Constienta, (Volumul 1 al Studiului de Parteneri de Suflet), de Jody 11/9/02
Ca o mica introducere, la conferinta anuala al IANDS din 2000, Dr. Jeff Long si cu mine am prezentat rezultatele cercetarilor noastre in ceea ce privesc partenerii de suflet. De curind am inceput sa astern pe hirtie aceasta prezentare. Una dintre intrebarile la care am cautat raspuns a fost daca rezultatele studiului vor ramane neschibate atunci cind voi adauga informatii recente. Am descoperit ca eram in posesia unui volum de informatii duble decit am avut la inceput. Fiecare intrebare pe care am analizat-o cuprindea atitea informatii care faceau parte din diferite sub categorii ca a fost imposibil sa ma limitez numai la descrierea partenerilor de suflet.  Astfel incit, am hotarit sa scriu o serie de lucrari ce au la baza noile informatii si in cele din urma sa scriu o lucrare ce culmina in cunoasterea partenerilor de suflet si care lucrare continea rezultatele din lucrarile mentionate mai sus.

9.  Cea de-a patra Dimensiune si trairea NDE, de Jody 11/25/02  Din studiul trairii de Limita dintre Viata si Moarte, un model care se potriveste informatiilor este ca constienta (aici sinonima cu sufletul) apartine celei de-a patra dimensiuni. Aceasta conceptie afecteaza felul in care privim timpul si cum integram constienta in realitatea obisnuita tri-dimensionala. Stiinta noastra, religia, societatea sint toate afectate de felul cum percepem realitatea pe care o traim. Aceasta lucrare incearca sa explice cea de-a patra dimensiune traita de aceste persoane prin comparatia cu conceptia primei, a doua si a treia dimensiune.                  

10.  O alta perspectiva in ceea ce priveste intilnirea cu alte fiinte in decursul experientei de Limita dintre Viata si Moarte, (volumul 2 of al Studiului de Parteneri de Suflet)  de Jody 11/25/02  Un element comun in trairile NDE este intilnirea cu persoane decedate.  De obicei, cei intilniti in cealalta lume sint fiinte religioase sau rude decedate.  Acest studiu analizeaza fiintele intilnite in lumea spirituala.  Informatia este impartita in doua categorii: fiinte cunoscute si fiinte necunoscute.   Din cele 302 de persoane care au raspuns recenziei  29% (88) au vazut fiinte cunoscute iar  25.8% (78) au vazut fiinte necunoscute.  Din cele 166 de persoane care au vazut alte fiinte  53% au vazut fiinte cunoscute, in timp ce 47% au vazut fiinte necunoscute.  Cel mai mare procentaj de fiinte cunoscute il reprezinta rudele (25.9%), urmate de figuri religioase (22.9%).  Implicatiile sint discutate in functie de constiinta si de mitul popular al Partenerilor de Suflet.

11.  Compaatia intre trairi NDE si Vise.  

12.  O Comparatie intre trairi NDE inainte si dupa 1975. Rezultale dintr-un Sondaj de pe Web . de Jeff Long, MD 5/18/02  Publicarea cartii Viata dupa Viata din 1975  (Moody, 1975) a dus la o larga recunoastere publica a trairilor de Limita dintre Viata si Moarte (NDE).  Nici un studiu anterior nu a cercetat asemanarile si deosebirile dintre NDE dinainte si dupa anul 1975.  Multe dintre studiile initiale facute pe la sfirsitul anilor 70 si inceputul anilor 80, s-au concentrat mai mult aspra trairilor NDE dinainte de 1975.   In timp ce continutul de trairi NDE si urmarile lor au ramas constante intainte si dupa 1975 aceast studiu NDE trebuie vazut ca o cercetare mai recenta. Metoda folosita in acest studiu este analiza raspunsurilor la chestionarul de pe Internet  care a fost relatat pentru prima oara.  In total 218 de persoane au fost chestionate.  Singura diferenta dintre grupul studiat dinainte de 1975 (total=48 persoane) si grupul de dupa 1975 (total =170 persoane) a fost diferenta de virsta la care au avut trairea NDE si virsta actuala.  Nici o alta diferenta demna de mentionat nu a fost gasita intre aceste doua grupuri, cum ar fi locul unde s-a petrecut NDE, diferite experiente sau efecte secundare.

13.  O revizie asupra unui nou studiu Elvetian despre OBE (Experienta din afara Trupului , de Jody 9/25/02
Acest studiu a fost publicat in ziarul Britanic �Natura�  pe data de
9/19/02.  Numeroase articole au fost publicate avind ca baza acest studiu. Acest articlol cuprinde: 1) studiul initial , 2) prezentarea lui in ziare, si 3) discutie atit al studiului cit si al analizei lui in ziare. 

          14.   Atitudinea doctorilor in privinta NDE de Dr. Jeff

6.  Ce alte studiii recente s-au mai facut cu privire la NDE?

7.  Au orbii experiente NDE?

            Care are este cauza NDE in acest caz?

8.  Care sint experientele comune dupa trairea NDE?

9.  Ce informatii din alte lumi aduc aceste persoane despre scopul vietii pe pamint ?

            Ce ne spun aceste trairi NDE despre relatiile pe care le formam aici pe pamint?

10.  Adesea, persoanele cu astfel de trairi au dreptul sa aleaga daca vor sa se reintoarca pe pamint sau nu. De ce oare aceste persoane aleg sa se re-intoarca?

11.  Dar experientele NDE infricosatoare?

            Cit sint ele de obisnuite, si de ce au loc?

            Ce efect au astfel de trairi asupra persoanelor care le au?

12.  Dar experientele NDE din tarile in afara Occidentului?

            Au ele loc, cum arata ele?

13.  Cu ce se ocupa site-ul de pe Internet, Fundatia de Cercetari despre  Limita dintre Viata si Moarte (www.nderf.org) ?

14.  Ce este Asociatia Internationala in Studii NDE, IANDS,www.iands.org?

15.  Exista experiente ce se inrudesc cu trairile NDE?

            Comunicari Dupa Moarte (www.adcrf.org)

            Experienta din Afara Corpului (www.oberf.org)
 

 Ce este Nou in Studiile de Constienta?
 

1.   Primul studiu  de traire la Limita dintre Viata si Moarte (NDE) a fost publicat in revista Lancea in 12/15/01.  Un cardiolog din Olanda (van Lommel) a studiat 344 de pacienti cu stop cardiac. Acesti pacienti au fost interogati pentru a se afla daca au avut trairi NDE si apoi interogati din nou la doi ani, si apoi la opt ani dupa stopul cardiac. 18% dintre pacienti au avut experiente NDE.  S-a aflat ca medicamente puternice care au fost luate dupa resucitare nu au avut nici o influenta asupra trairii NDE, lucru care arata ca NDE-urile nu au loc datorita unei reactii ale creierului. De asemenea nu exista nici-o legatura intre teama pacientului de un stop cardiac si trairea NDE. Aceasta arata ca NDE nu au loc ca o consecinta a factorilor psihologici acociate cu trairea respective.  Cercetatorii au gasit ca sint necesari multi ani inainte ca aceste persoane sa asimileze experintele de NDE.  Dupa acest fel de trairi, aceste persoane au avut multe schimbari pozitive cum ar fi credinta in viata de apoi, sensul vietii lor, o mare iubire pentru ceilalti si acceptarea semeninor. Ei nu au mai avut teama de moarte.

Acest studiu,  primul de acest fel,  aduce cele mai puternice validari ale experientei NDE de pina acum.  Este de asteptat ca interesul mondial in experienta NDE va creste.

2.   Site-ul www.nderf.org (Near Death Experience Research Foundation- Fundatia de Cercetari de Limita dintre Viata si Moarte) isi continua cercetarile si servciile pentru cei ce au trait asfel de experienta. Oriciene a avut o traire NDE sau asemanatoare este incurajat sa completeze forma de pe acest site.  Experientele inrudite sint studiate pe un alt site devotat Comunicarii Dupa Moarte (www.adcrf.org) si Experientei din Afara Trupului (www.oberf.org).  Sintem foarte recunoscatori celor 900 de persoane care au contribuit  la cele trei site-uri mentionate anteriror.  Aceasta ne va da posibilitatea sa studiem o diiversitate de experiente spirituale intr-un fel ce nu a fost niciodata posibil.  A fost create o metoda de studiu care calculeaza automat peste 2000 de patrate-chi din informatiile depuse pe site.  Analiza continua in prezent. Sutelor de e-mails si de intrebari referitoare la aceste trairi li s-au raspuns prin acest serviciu gratis.

3.   Un studiu serios, detailat, in cinci parti care este dedicat relatiilor Partenerilor de Suflet a fost terminat de Ziua Sf. Valentin in anul 2003.  Intelegerea conceptiei de Parteneri de Suflet a fost un rezultat neasteptat al studierii trairilor impartasite in cele trei site-uri (www.nderf.org, www.adcrf.org and www.oberf.org ).  Dovezile ce au iesit la suprafata prin studiul trairii de Limita dintre Viata si Moarte(NDE), Comunicari dupa Moarte (ADC) si Experienta din afara Trupului(OBE)  sugereaza o legatura importanta intre noi si ce ce ne iubesc. 

Un exemplu al acestei conceptii de Parteneri de Suflet is urmatorul: aproape 35% din cei ce au trairi NDE descriu un proces de revizuire a vietii. De obicei este de fata o fiinta de lumina. Aceasta fiinta este in general descrisa ca foarte miloasa si avind o iubire ne-conditionata.  Experienta recapitularii vietii are valabilitate, dar adesea include o prezentare rapida si foarte minutioasa a evenimentelor din viata respectiva, sentimente, precum si efectele pe care acestea le au asupra celorlalti. Este foarte semnificativ ca acestor persoane li se arata in detaliu evenimente si sentimente ale persoanelor intilnite in viata.  Multi dintre acesti indivizi ale caror fapte si sentimente li se arata celor ce au trairi NDE sint inca in viata in momentul trairii acestor experiente si ei nu sint constienti ca faptele si sentimentele lor sint impartite cu fiinte spirituale. Aceasta sugereaza ca faptele si simtirile traite de cel ce are asemenea experiente cit si de ceilalti sint cunoscute in cel mai mic detaliu de fiintele spirituale de dincolo.  O astfel de cunoastere de catre fiintele spirituale sugereaza o legatura continua dintre cei ce sint pe pamint impreuna dar si cu fiintele spirituale.  Credem ca evidenta precedenta precum si alte dovezi sugereaza astfel de legaturi iar implicatiile lor sint profunde.

Intelegerea acestei legaturi ne ajuta sa cunoastem sensul si importanta vietii noastre si relatiile cu ceilalti in contextul unui scop universal.  Aceste legaturi de Parteneri de Suflet sint vitale in implinirea sensului vietii noastre in ceea ce priveste invataminte ale vietii.  Intelegerea puternicului mesaj de iubire al Partenerilor de Suflet ne da ocazia sa ne imbunatatim relatiile cu persoanele importante din viata noastra.

Copyright1999 by Dr. Jeff and Jody Long


NDERF Home Page LVM recente Impartasiti LVM